6 najbardziej wyczekiwanych otwarć w 2019 roku

Pod koniec roku wrzuciłem na stronę zestawienia najgłośniejszych zamknięć i otwarć w ciągu 2018 roku. Jako że mamy początek 2019 roku, postanowiłem przyjrzeć się temu, co otworzy się niebawem w stolicy Dolnego Śląska. Wiadomo już o przynajmniej kilku ciekawych lokalach, które powinny cieszyć się sporym zainteresowaniem od pierwszego dnia działalności, i właśnie nimi postanowiłem się zająć, a na koniec dodałem jeszcze mały bonus.

Jaffa Bar&Market

Kuchni rodem z Bliskiego Wschodu brakuje we Wrocławiu od dawna, dlatego wielu mieszkańców naszego miasta wyczekuje otwarcia tego miejsca z niecierpliwością. Start podobno już na początku stycznia, a z małych przecieków mogę zdradzić, że będzie baranina, będą hummusy i wypiekane na miejscu pity. 

pl. Solny 14 | FB

Woosabi

Lokal przejęty po Lvivie na Włodkowica doczeka się solidnych następców. Woosabi wrocławskie będzie drugim w Europie, po restauracji w Innsbrucku. Menu to takie azjatyckie fusion z bułeczkami bao, bowlami oraz alkoholem. Przynajmniej w pierwszym okresie spodziewam się mocnego uderzenia.

Włodkowica 21 | FB

Ramen i pho na Ruskiej

W tym wypadku nie mogę jeszcze zdradzić nazwy nowego projektu, ale start powinien nastąpić szybciej, niż później, a w menu pojawią się zupy Pho i ramen, przygotowywane przez ludzi od wielu miesięcy doskonalących się w tym fachu. Mam przeczucie, że będzie hit.

Ruska 58-59

Splendido

Jak na warunki wrocławskie, to restauracja legenda. Niegdyś znana z bardziej tradycyjnych smaków, później tajskich, od ponad roku nie działa, choć informacje o otwarciu pojawiały się co i rusz. Był już nawet Szef Kuchni – Sebastian Krauzowicz miał przedstawić autorski pomysł na kuchnię polską. Niestety, w międzyczasie zmieniła się koncepcja, a do Splendido, choć już pod inną nazwą, zawitać miała kuchnia japońska. Plany ponownie uległy zmianie i obecnie ponownie właściciele szukają odpowiedniej koncepcji.

Świdnicka 53

Noriko Sushi

Jeśli podsłuchać tu i ówdzie, Noriko ma pozamiatać wrocławską sceną sushi. Pracujący ostatnie lata poza Polską – w Londynie i Oslo, Marcin Jasiura postanowił otworzyć miejsce, w którym chce podawać sushi na najwyższym poziomie.

pl. Wolności 7 | FB

Rozwój wrocławskich marek eksportowych

Pasibus, ETNO Cafe, Shrimp House, także Doctor Brew, a niebawem może i Krasnolód, który ma wszelkie podstawy jakościowe do tego, aby rozwijać się na całą Polskę. Czy rozwój tych marek rozwinie się w stronę ogromnych sieci, czy jednak nieco spowolni w tym roku? Zobaczymy, ale jedno jest pewne – niewiele polskich projektów gastronomicznych ma się tak dobrze, ja te wspomniane tutaj.