7 najbardziej wyczekiwanych otwarć restauracji w 2020 roku

Było już podsumowanie najgłośniejszych zamknięć w 2019 roku, więc pora na to, co ma dopiero nadejść, a więc zestawienie sześciu miejsc, których najbardziej wyczekują wrocławscy miłośnicy jedzenia. Jakie restauracje mają się otworzyć w 2020 roku i wzbudzają największe emocje?

Yemse2

Słyszysz sushi we Wrocławiu – mówisz Yemsetu, słyszysz ramen we Wrocławiu – mówisz Yemsetu. Ta niewielka knajpka z Karłowic przez kilka lat wyrobiła sobie niebywałą renomę, utrzymując, a wręcz podnosząc poziom serwowanego jedzenia. Karłowice mają jedną, najważniejszą wadę – mało miejsca, a dokładniej kilka stolików. Na początku 2020 roku na ulicy Życzliwej ma się w końcu otworzyć Yemse2, już w większym wydaniu, z większymi możliwościami i po stronie miasta, mieszkańcom której najbardziej doskwierała odległość do pierwszego Yemsetu.

ul. Życzliwa 11 a

CULTO

Jedni powiedzą, że to pechowy lokal – ostatnio wyłożyło się tu Legal Cakes i lodziarnia Meistersztyk. Ja odpowiem – znając ekipę odpowiadającą za projekt, którego nazwa nie została jeszcze ujawniona, na Kościuszki pojawi się coś pysznego, nowatorskiego na wrocławskim rynku i obleganego. Ma być kilka tatarów do wyboru, możliwe że domowe frytki oraz oczywiście jakieś napitki. Czekam z niecierpliwością.

pl. Kościuszki 6

Gruba Focca

Jeśli za przygotowanie nowej pizzerii zabiera się dwóch specjalistów, który w branży odnieśli sukces i zjedli na niej zęby – Damian Chrostowski i Mateusz Grzęda, można być pewnym, że nie będziemy świadkami kolejnego nudnego otwarcia z niesmacznymi plackami w roli głównej. Gruba Focca ma być pizzerią nastawioną początkowo głównie na dowóz, specjalizującą się w przygotowywaniu pizzy rzymskiej, na długiej i mocno wyrośniętej focacci z dość wymyślnymi składnikami. Start planowany jest na 7 stycznia.

Hubska 72 b

Di Cafe Deli

Zamknięcie Di Cafe Deli w Sky Towerze wywołało mnóstwo smutku wśród fanów tej najpopularniejszej z wrocławskich śniadaniowni, ale dość szybko ukazała się informacja, że życie nie znosi próżni i nowe Di pojawi się jeszcze bliżej centrum, na ulicy Odrzańskiej, a Szefem Kuchni ma być dobrze znany z Dinette Tomasz Wencek, co zapewnia odpowiednio wysoki poziom jakościowy i smakowy. O tym, że będzie pięknie, pamiętając poprzednie projekty wnętrz Dinette, obawiać się nie trzeba. Czekam z niecierpliwością.

ul. Odrzańska 11-12

Oliwa i Ogień 2.0

Ponad rok temu Oliwa i Ogień pojawiła się znikąd i sporo namieszała w światku pizzy we Wrocławiu. Ich słynne canotto podbija social media, ale i podniebienia miłośników pizzy. Drugi lokal ma być bardziej okazały, również z bardziej okazałym menu, ponieważ znaleźć się w nim mają również makarony i śniadania.

pl. Bema

Orzo

Jeden z najpopularniejszych konceptów kulinarnych w Warszawie, ma otworzyć się również w stolicy Dolnego Śląska, w nowym biurowcu wybudowanym przy placu Nowy Targ. Nie znam dokładnych terminów, ale moje źródła podpowiadają, że wszystko jest już zaplanowane. Czym jest Orzo? Mieszanką wszystkiego, co możliwe, przystępnym cenowo, mocnym miejscem, w którym zjecie hummus, pizzę, burgery, krewetki, tapasy i wiele, wiele więcej.

pl. Nowy Targ

Piekarnia PLON / KRASNOLÓD

Takiej kooperacji we Wrocławiu jeszcze nie było. Paweł Dudała, odpowiedzialny za piekarnię PLON, będzie wypiekać swój genialny chleb w lokalu na ulicy Przyjaźni, a drugą część wnętrza zajmie pierwsza po tej stronie miasta lodziarnia ekipy KRASNOLÓDa. Nagromadzenie świetnych rzemieślników w jednym punkcie godne pozazdroszczenia. Start planowany jest w pierwszym kwartale roku.

ul. Przyjaźni

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


Pin It on Pinterest