Restauracja Jasna

Ulica Włodkowica krok po kroku zaczyna odzyskiwać swój blask, zwłaszcza ten gastronomiczny. Po niedawnym otwarciu lokalu przez uwielbiane we Wrocławiu osiem misek, na dobre, niemalże naprzeciwko, rozpoczyna działalność Restauracja Jasna. Zlokalizowana w klimatycznej kamienicy z połowy XIX wieku restauracja, w której za kuchnię odpowiada znany choćby z Szajnochy 11 Tomasz Hartman, to w założeniu miejsce z menu opartym w dużej mierze na tradycyjnej śląskiej kuchni. Stąd też największym specjałem Jasnej jest rolada śląska z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi. Pomiędzy klasyki, takie jak rosół z lanymi kluskami, królik w śmietanie czy wspomniana rolada, wplecionych zostało sporo dań z sezonowymi produktami, mającymi stanowić wyznacznik zmieniającego się co jakiś czas menu. Restauracja Jasna może okazać się jasnym punktem na zaciemnionej mapie tradycyjnej polskiej kuchni we wrocławskiej gastronomii.

14329892_649955645186123_9030757135959008335_n

Informacje

Adres: Włodkowica 18

FacebookRestauracja Jasna

Godziny otwarcia: 

pn. – nd.: 11.00-22.00

Kuchnia: polska, śląska

Klimat: luźny

Osiedle: Stare Miasto

Ceny (wybrane):

  • rosół z lanymi kluskami 13 zł
  • knedle ze śliwkami 14 zł
  • śląska rolada z czerwoną kapustą 29 zł

1 Comment

  1. Jedzenie – PRZEPYSZNE. Po prostu!! Obsługa – maksymalnie zagubiona i stremowana, chwilami zdezorientowana. Cóż, może to po prostu efekt nowości 😉 Mimo to ciut nieufności budzi, gdy kelner/kelnerka informacje na temat dań recytuje na jednych tchu, tonie + z przejęciem „aktorów” z „Pamiętników z wakacji”, i poza to, co wykuła na pamięć woli się nie wychylać 😉
    Trochę zawodzi też balans między rodzinną atmosferą a nieco sfochaną hipsterką (miejsce wyraźnie chce być trendy), warto nad tym popracować, bo gafy (kilka ich się zdarzyło) w zestawieniu z pompowaniem sznytu mogą przesłonić autentycznie udaną – choć nietanią – kuchnię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


Pin It on Pinterest