Przepisy

Jak zrobić sushi?

Jak zrobić sushi?

Przewodnik po robieniu sushi dla początkujących. Uwielbiamy sushi, podobnie jak nasze dzieci, a do tego jest łatwe do zrobienia. Domowe sushi to świetny weekendowy obiad, który zawsze przyciąga tłumy. Możesz przygotować wiele różnych nadzień, aby zaspokoić różne gusta i wymagania dietetyczne. Japońscy kucharze sushi uczą się swojego fachu przez dziesiątki lat, doskonaląc ryż i krojąc surowe ryby. Możemy aspirować do tego, by przyrządzać japońskie potrawy jak mistrzowie, ale zacznijmy od początku, czyli od prostego, ale smacznego sushi domowej roboty.

Skorzystaj z naszego przewodnika, jak zrobić sushi i pozwól, byśmy przeprowadzili cię przez cały proces.

Co potrzebujesz?

  • Bambusowa mata do sushi – jest niedroga i łatwo ją znaleźć.
  • Arkusze nori – są to arkusze wodorostów do robienia sushi, można je znaleźć w większości supermarketów.
  • Przyprawa do sushi (ocet) – możesz ją zrobić w domu i jest to dość łatwe. Jednak w przypadku początkującego przewodnika po robieniu sushi, zachowaj prostotę i użyj kupionej w sklepie przyprawy do sushi / octu.
  • Ryż – możesz kupić ryż do sushi, ale możesz też użyć ryżu średnioziarnistego, który jest zwykle tańszy i łatwiejszy do znalezienia.

Jak zrobić domowe sushi?

Ryż

Dobre domowe sushi zaczyna się od dobrze przygotowanego ryżu, w tym celu użyj metody absorpcyjnej.

  • Weź 1 filiżankę ryżu, dobrze wypłucz w zimnej wodzie.
  • Ryż musi być ugotowany w proporcji 1 część ryżu na 1,5 części wody. Umieść filiżankę ryżu w garnku i dodaj 1,5 szklanki wody, przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia.
  • Po zagotowaniu zmniejsz obroty i gotuj na wolnym ogniu przez około 8-10 minut, ale uważaj na to. Chcesz, żeby ryż wchłonął całą wodę, ale nie przypalił się i nie przywarł do dna garnka!
  • Po ugotowaniu ryżu szybko go ostudź, rozkładając na tacy, dodaj 2-3 łyżki stołowe przyprawy do sushi i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku i dostosuj do swoich preferencji.

Jak zrobić rolkę MAKI?

Zacznijmy od bułek maki, ponieważ są one najłatwiejsze do zrobienia. Maki to po prostu ryż i nadzienie zawinięte w wodorosty.

  • Połóż arkusz nori najdłuższą krawędzią do dołu, błyszczącą stroną do dołu. Możesz położyć go na macie do sushi, żeby ułatwić sobie zwijanie, ale nie musisz tego robić na tym etapie. Zwilż dłonie, aby zapobiec przywieraniu ryżu, a następnie ułóż cienką warstwę na arkuszu, pozostawiając około centymetrowy odstęp na górze.
  • Dodaj wybrane przez siebie nadzienie – my uwielbiamy tuńczyka, kurczaka teriyaki lub łososia z awokado i/lub ogórkiem. Albo rolkę wegetariańską z papryką, awokado i marchewką.
  • Upewnij się, że składniki są cienko pokrojone i podobnej długości, aby można je było ułożyć na ryżu. Umieść nadzienie w połowie ryżu i pozwól mu zwisać po bokach, aby mieć pewność, że cała rolka jest wypełniona.

Jak zwijać sushi?

  • Upewnij się, że masz pod ręką trochę wody. Weź dolną część arkusza i zwiń go tak, aby dolna część stykała się z górną linią ryżu.
  • Postaraj się zrobić jeden pełny zwój ryżu, trzymając go mocno. Następnie zwilż palce wodą i lekko zwilż pozostały brzeg arkusza nori, po czym kontynuuj zwijanie arkusza, uszczelniając go.
  • Umieść rolkę na macie do sushi, zwiń matę wokół sushi, delikatnie, ale mocno je ściskając. Chcesz, aby rolka była okrągła, ale nie zgnieciona.
  • Kiedy już przygotujesz wszystkie rolki, upewnij się, że nóż jest ostry i przeprowadź jego krawędź pod bieżącym kranem. Przetnij bułkę na pół, a następnie znowu na pół, aż powstanie 8 kawałków. Między kolejnymi cięciami podlewaj nóż niewielką ilością wody, aby ryż się do niego nie przyklejał.
jak zrobić sushi

Jak zrobić sushi z ryżem na zewnątrz?

Sushi z ryżem na zewnątrz nazywa się Uramaki sushi aka California roll. Jest podobne do maki roll, ale ryż znajduje się na zewnątrz, a wodorosty owijają nadzienie.

  • Postępuj jak wyżej, ale zacznij od przecięcia arkusza nori na pół. W ten sposób uzyskasz jedno całe koło podczas rolowania sushi. Następnie nałóż ryż na całą powierzchnię.
  • Odwróć rolkę i dodaj wybrane przez siebie nadzienie na środek rolki.
  • Zwiń dolną część arkusza raz, aby zetknąć się z górną i stworzyć jedną całą rolkę.
  • Połóż rolkę na macie do sushi i delikatnie zwiń, aby ją ścisnąć i zamknąć. Nie ściskaj jednak zbyt mocno.
  • Kiedy będziesz gotowy do podania, użyj ostrego noża i przetnij rolkę na pół, a następnie ponownie przetnij kawałki na pół, aż uzyskasz 8 równych kawałków. Podobnie jak w przypadku maki roll, zanurzaj krawędź noża pod bieżącą wodą, aby zapobiec przywieraniu ryżu.

Uwielbiamy podawać sushi z sosem sojowym, marynowanym imbirem, wasabi, japońskim majonezem, edamame i zupą miso. Możesz też dodać do rolki ziarna sezamu, tobiko, togarashi, sprawdź w lokalnym supermarkecie azjatyckim!

Udostępnij