Przepisy

Kompletny przewodnik po japońskiej wołowinie Kobe

Kompletny przewodnik po japońskiej wołowinie Kobe

Kuchnia japońska oferuje niezwykle szeroką gamę potraw, od sushi i donburi po mochi i wołowinę Kobe. Być może znasz już kilka pysznych japońskich potraw, ale niektórzy twierdzą, że nie żyłeś, dopóki nie spróbujesz delikatnej i aromatycznej japońskiej wołowiny Kobe.

Czym jest wołowina z Kobe? Czy jest możliwe, aby doświadczyć tego przysmaku na zajęciach z gotowania w pobliżu Ciebie?

Czym jest wołowina z Kobe?

Wołowina Kobe to niezwykle delikatny i soczysty rodzaj mięsa, które pochodzi z bydła Tajima z prefektury Hyogo w Japonii. Nazwa mięsa pochodzi od stolicy Hyogo – Kobe. Mięso z Kobe ma wysoką zawartość tłuszczu oraz bardzo wyraźny i bogaty wzór marmurkowania. Ponieważ tłuszcz jest tak doskonale wpleciony we włókna mięśniowe mięsa, po ugotowaniu uzyskuje się bardzo delikatny, rozpływający się w ustach kęs.

Wołowina musi spełniać bardzo wysokie standardy, aby mogła zostać oznaczona jako wołowina z Kobe. Wołowina Kobe może pochodzić tylko od jałówek (młodych samic bez potomstwa) i byków (młodych samców, którzy zostali wykastrowani) z tego konkretnego regionu Japonii. Każda osoba zaangażowana w hodowlę, wzrost i przetwarzanie wołowiny Kobe musi posiadać certyfikat The Kobe Beef Association, aby mięso było oficjalne.

Bardzo trudno jest znaleźć autentyczną wołowinę z Kobe poza Japonią, ponieważ eksport został ograniczony od 2001 do 2012 roku. Nie trzeba dodawać, że wołowina z Kobe jest obowiązkowym punktem programu, jeśli odwiedzisz Japonię!

Jak smakuje wołowina z Kobe?

Wołowina z Kobe charakteryzuje się bogatym marmurkowym tłuszczem, rozpływającą się w ustach teksturą oraz niewiarygodnie maślanym i soczystym smakiem. Wiele osób jest zdumionych, gdy po raz pierwszy spróbuje mięsa Kobe i mówi, że jest to doświadczenie nie do opisania.

W skali mięsnej USDA, autentyczna wołowina Kobe plasuje się co najmniej dwa stopnie wyżej niż wołowina Prime. Tłuszcz z wołowiny Kobe ma również niższą temperaturę topnienia niż typowa wołowina. Jak można sobie wyobrazić, mięso to jest niezwykle bogate i sycące, więc nie bój się podzielić smakiem z przyjaciółmi i rodziną (ale nie będziemy Cię winić, jeśli będziesz chciał mieć każdy kęs dla siebie).

Skąd pochodzi wołowina z Kobe?

Wołowina Kobe zawsze pochodzi z prefektury Hyogo w Japonii. Hyogo znajduje się w regionie Kansai, który znajduje się w południowo-zachodniej części wyspy i rozciąga się od Morza Wewnętrznego Seto do Morza Japońskiego. Prefektura Hyogo jest domem dla około 5,47 miliona ludzi i ma powierzchnię około 8 400 kilometrów kwadratowych lub 3 243 mil kwadratowych, według Mapcarta.

Chociaż prefektura Hyogo słynie z produkcji wołowiny Kobe, region ten ma do zaoferowania znacznie więcej niż tylko pola uprawne. Stolica Kobe jest szóstym co do wielkości miastem w Japonii i może poszczycić się wieloma popularnymi miejscami turystycznymi, takimi jak Zamek Himeji, Onseny Arima i Kinosaki oraz Muzeum Uroko.

Jak hodowana jest wołowina Kobe?

Krowy hodowane na wołowinę z Kobe spędzają całe swoje życie na polach uprawnych w prefekturze Hyogo, od narodzin aż do momentu, gdy trafiają do lokalnej rzeźni. Istnieje wiele plotek na temat praktyk rolniczych związanych z wołowiną z Kobe, w tym, że zwierzęta są masowane sake, podawane im piwo lub wystawiane na działanie muzyki klasycznej. Plotki te są prawdopodobnie przesadzone, ale bydło z Kobe prowadzi luksusowy tryb życia, inny niż większość krów mięsnych i mlecznych.

Zestresowane zwierzęta uwalniają hormon zwany kortyzolem, który może sprawić, że ich mięso z czasem stanie się sztywniejsze i bardziej żujące. Hodowcy starają się, aby krowy czuły się jak najbardziej zrelaksowane i komfortowe, co sprzyja przyrostowi masy ciała, produkcji tłuszczu i miękkości mięsa. Krowy z Tajimy nie mają dostępu do piwa i muzyki klasycznej, ale mają dużo miejsca w oborze, gdzie mogą się poruszać, nie biegając i nie walcząc, a hodowcy masują im nogi, aby wspomóc rozkład tłuszczu i marmurkowatość.

Czy wołowina z Kobe jest zdrowa?

Wysoka zawartość tłuszczu w wołowinie z Kobe może brzmieć niezdrowo, ale w rzeczywistości jest to głównie tłuszcz jednonienasycony. Wołowina z Kobe jest znacznie zdrowsza niż standardowa wołowina spotykana w Ameryce czy Europie i jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych mięs na świecie. Kobe jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są świetne dla zdrowia serca, obniżają cholesterol i łagodzą inne problemy zdrowotne.

Wskazówki dotyczące gotowania steków z wołowiny Kobe

Ze względu na wysoką cenę i legendarną reputację, przyrządzanie wołowiny z Kobe może wydawać się denerwującym doświadczeniem. Pamiętaj, że większość pracy wykonali już za ciebie rolnicy i krowy. Najlepszym sposobem na delektowanie się mięsem Kobe lub jakąkolwiek inną wołowiną wagyu jest pozwolenie, by jej bogate, naturalne tekstury i smaki zabłysły.

Przygotowanie steku

Wołowina Kobe przygotowanie

Jeśli w momencie odbioru stek jest zamrożony, pozwól mu się rozmrozić w lodówce przez dzień lub dwa przed przyrządzeniem. Nie pozwól, aby stek osiągnął temperaturę pokojową przed gotowaniem; stek Kobe powinien trafić prosto z lodówki na gorącą patelnię lub grilla. Dzięki temu zewnętrzna strona wołowiny będzie dobrze wypieczona, a wnętrze nie będzie zbytnio przypieczone.

Nie ma problemu z doprawieniem wołowiny Kobe przed przyrządzeniem. W Japonii wołowina Kobe jest często podawana z solą i sosem sojowym na boku. Sól i pieprz lub łagodna przyprawa do steków sprawdzą się w domu, ale unikaj zbyt dużej ilości aromatu. Nie należy jednak przesadzać z ilością aromatu.

Gotowanie steku

Steki z wołowiny Kobe można przyrządzać na wiele sposobów. Tradycyjnie, są one krojone w delikatne kawałki i smażone na dużym grillu hibachi. Możesz przyrządzić wołowinę wagyu lub Kobe na węglu drzewnym lub propanie, ale nie jest to zalecane dla osób, które po raz pierwszy gotują wołowinę Kobe ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Duża żeliwna patelnia jest najbezpieczniejszym wyborem, aby uzyskać idealnie delikatną i soczystą wołowinę Kobe przy pierwszej próbie.

Jeśli gotujesz na żeliwnej patelni, posmaruj ją lekko skrawkami tłuszczu z wołowiny Kobe, masłem lub oliwą z oliwek, a następnie opiekaj każdą stronę steku przez około trzy do czterech minut. Możesz przyrządzić wołowinę Kobe tak rzadką lub dobrze przyrządzoną, jak tylko chcesz, ale nie chcesz jej przegotować. Tłuszcz z wołowiny Kobe szybko się rozpuszcza, więc nie należy dopuścić do przegrzania i wysuszenia steku.

Udostępnij