Przepisy

Leczo prosty przepis

Leczo prosty przepis

Leczo to polski gulasz, który przyrządza się z mnóstwem pysznych warzyw – głównie papryki i pomidorów, ale także cukinii i wędzoną polską kiełbasą. To jeden z moich ulubionych letnich obiadów – jest słodki, wędzony, lekki, ale sycący. Jest tak prosta do zrobienia!

Czym jest leczo?

Leczo to polska potrawa o węgierskim pochodzeniu. Opiera się na węgierskim gulaszu z pomidorów i papryki zwanym lecsó, ale z czasem stał się tak popularny w wielu polskich domach, że obecnie jest uważany za danie polskie. Jadłem go przez całe moje dzieciństwo w Polsce i nawet nie wiedziałem, że ma węgierskie pochodzenie!

Polskie leczo różni się nieco od węgierskiego lecso. Węgierskie leczo jest podawane raczej jako dodatek do dania głównego i składa się głównie z pomidorów i papryki, podczas gdy polskie leczo jest często robione z kiełbasy, jest podawane raczej jako danie główne i zwykle zawiera więcej warzyw – na przykład popularna jest cukinia.

Składniki na leczo

  • Polska kiełbasa
  • Warzywa: pomidory, papryka, cukinia, cebula.
  • Przyprawy: świeży czosnek, papryka (polecam szczególnie słodką paprykę węgierską), wędzona papryka (słodka lub ostra, według uznania, możesz dodać więcej, aby leczo było bardziej wędzone, ja wolę mniejszą ilość, kiełbasa jest już wędzona), pieprz cayenne (dla nieco ostrzejszego smaku, również dodaj go według uznania), oregano, pasta pomidorowa.
  • Poza sezonem na świeże pomidory możesz użyć passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego).

Leczo instrukcja

przepis na leczo
  • Przekrój kiełbasę na pół wzdłuż, a następnie na plasterki.
  • Cukinię przekrój wzdłuż na pół, potem jeszcze raz na pół, a następnie na plasterki.
  • Wytnij płytką dziurkę na spodzie każdego pomidora, włóż je do garnka i zalej wrzącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź. – Kiedy będą wystarczająco chłodne, obierz pomidory i pokrój je w kostkę.
  • Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj (nożem, a nie praską do czosnku).
  • Pokrój paprykę w paski.
  • Przekrój kiełbasę na pół wzdłuż, a następnie na plasterki.
  • Cukinię przekrój wzdłuż na pół, potem jeszcze raz na pół, a następnie na plasterki.
  • Wytnij płytką dziurkę na spodzie każdego pomidora, włóż je do garnka i zalej wrzącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź. – Kiedy będą wystarczająco chłodne, obierz pomidory i pokrój je w kostkę.
  • Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj (nożem, a nie praską do czosnku).
  • Pokrój paprykę w paski.
  • Dodaj olej do dużego garnka i podgrzej na średnio-wysokim ogniu. Dodaj plastry kiełbasy i smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż kiełbasa się zrumieni.
  • Zmniejsz ogień do średniego/średnio niskiego i dodaj cebulę. Gotuj przez kilka minut, aż zmięknie.
  • Dodaj czosnek, paprykę, paprykę wędzoną, oregano i cayenne. Gotuj przez 30 sekund.
  • Dodaj paprykę, gotuj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodaj pastę pomidorową, cukinię i pomidory. Zbierz łopatką wszystkie brązowe kawałki z dna garnka.
  • Gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, lub do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie, a gulasz zgęstnieje.
  • Zdejmij garnek z ognia i dopraw gulasz solą i pieprzem do smaku.

Udostępnij