Przepisy

Pancake przepis

Pancake przepis

Podstawowy naleśnik robi się z prostego ciasta składającego się z jajek, mąki, mleka i proszku do pieczenia dla rozczynu. Możesz użyć różnych rodzajów mąki, jeśli chcesz eksperymentować z pełnoziarnistą lub gryczaną. Do masy możesz też dodać owoce. Ciasto można zrobić od podstaw w mniej więcej tym samym czasie, co zrobienie tostów. Najbardziej czasochłonną częścią robienia naleśników jest oczywiście ich gotowanie. Czas ten jest jednak tak krótki, że powinieneś traktować je jako codzienne, wygodne danie, a nie jako ucztę na specjalną okazję. Ugotuj ten przepis kilka razy, a może stanie się on częścią twojej cotygodniowej rutyny.

Składniki 4 do 6 porcji

  • 2 szklanki uniwersalnej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru, opcjonalnie
  • 2 jajka
  • 1½ do 2 szklanek mleka
  • 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła (opcjonalnie), plus nieroztopione masło do gotowania, lub użyj neutralnego oleju

Instrukcja

Krok 1
Rozgrzej patelnię lub dużą patelnię na średnim ogniu. W misce wymieszaj suche składniki. Ubij jajka do 1½ szklanki mleka, a następnie dodaj 2 łyżki roztopionego, ostudzonego masła, jeśli go używasz. Delikatnie wymieszaj tę mieszankę z suchymi składnikami, mieszając tylko tyle, żeby nawilżyć mąkę; nie przejmuj się kilkoma grudkami. Jeśli ciasto wydaje się gęste, dodaj trochę więcej mleka.

Krok 2
Umieść łyżeczkę lub dwie masła lub oleju na kratce lub patelni. Kiedy masło się spieni lub olej zacznie się mienić, nakładaj ciasto na patelnię, tworząc naleśniki dowolnej wielkości. W razie potrzeby dostosuj temperaturę; zazwyczaj pierwsza partia wymaga większej temperatury niż kolejne. Przerzuć naleśniki, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, a spody zbrązowieją, po 2-4 minutach.

Naleśnik przepis

Krok 3
Gotuj, aż druga strona będzie lekko zarumieniona. Podawaj lub trzymaj na żaroodpornym talerzu w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez maksymalnie 15 minut.

Udostępnij