Przybory kuchenne

Rodzaje patelni, których potrzebuje każdy kucharz

Rodzaje patelni, których potrzebuje każdy kucharz

Czy dopiero nurkujesz w świecie gotowania, czy jesteś bardziej doświadczonym szefem kuchni, ważne jest, aby mieć odpowiednie rodzaje patelni dla swoich kulinarnych kreacji. Nie tylko odpowiednie rodzaje patelni sprawią, że gotowanie będzie dla Ciebie łatwiejsze, ale używanie właściwego rodzaju naczyń kuchennych poprawi również jakość, smak, a nawet prezentację Twoich potraw.

Jeśli czujesz się trochę przytłoczony różnymi rodzajami patelni, jesteśmy tutaj, aby pomóc! W naszym poniższym przewodniku wyjaśniamy różne rodzaje garnków i patelni oraz to, do czego najlepiej je wykorzystać, a także różnice między różnymi materiałami, z których wykonane są naczynia, takimi jak stal nierdzewna i żeliwo.

Dzięki lepszemu zrozumieniu rodzajów, zastosowań i funkcji naczyń kuchennych, będziesz gotowy, aby przenieść swoje umiejętności kulinarne na wyższy poziom!

Garnek na zapasy

Garnki do zupy i bulionu posiadają szeroką podstawę idealną do przyrumienienia i wysokie boki, które zmniejszają parowanie, więc są idealne do gotowania zup, gulaszu i makaronu.

Patelnia do smażenia

Często uważane za najlepsze patelnie do jajek, tego typu patelnie mają długi uchwyt, dzięki czemu można nimi łatwo manewrować na kuchence – na przykład potrząsając patelnią, aby odwrócić omlet. Patelnie i patelnie do smażenia gotują równomiernie i dobrze utrzymują ciepło.

Żeliwna patelnia

Jeśli chodzi o różne rodzaje patelni, żeliwna patelnia jest wszechstronnym kuchennym must-have, zwłaszcza, że dodaje jeszcze więcej głębi smaku Twoim potrawom.

Patelnia Sauté

Jak sama nazwa wskazuje, patelnia tego typu jest przeznaczona w szczególności do smażenia, ale można jej również używać do przyrumieniania, wyszukiwania i smażenia warzyw, ryb i mięsa.

Patelnia do sosów

Istnieje wiele rodzajów garnków i patelni, jednak wysokiej jakości rondel, pozwoli Ci gotować, odcedzać i odsączać wszystko w jednym. Będziesz chciał używać tego typu naczynia do robienia makaronu, gotowania i zacierania ziemniaków, gotowania brokułów na parze i nie tylko – najlepsze rondle i sosjerki potrafią to wszystko.

Wok

Wok

Dla każdego, kto kocha kuchnię azjatycką – stir fry, curry, pad thai, dania z makaronem i inne – najlepszy wok jest koniecznością. Możesz również użyć tego typu patelni do smażenia w głębokim oleju i pieczenia w piekarniku, zwłaszcza jeśli ma ona dwie rączki. Jako dodatkowy bonus, ten konkretny wok jest również wyposażony w drewnianą łyżkę, która jest idealnym narzędziem do przygotowania tego typu potraw.

Udostępnij