Przepisy

Przepis na łatwy makaron jajeczny

Przepis na łatwy makaron jajeczny

Ten jajeczny makaron jest podstawowy i staromodny, właśnie jak babcia to robi! Spróbuj ich następnym razem, gdy będziesz przygotowywać swoją ulubioną zupę lub gulasz. Nie zapominaj, że świeży makaron gotuje się znacznie szybciej niż suszony! Możesz użyć przystawki do wyrabiania ciasta w swoim elektrycznym mikserze lub swoich rąk, aby zagnieść ciasto makaronowe.

Składniki

  • 2 ½ szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka, ubite
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka masła

Jak zrobić domowy makaron

Domowy makaron
  • Wymieszaj mąkę i sól razem w dużej misce. Dodaj jajka, mleko i masło.
  • Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie, około 5 minut. Odpoczywaj w przykrytej misce przez 10 minut.
  • Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto. Potnij na pożądane długości i kształty.
  • Pozostaw do wyschnięcia na powietrzu przed gotowaniem, 10 do 15 minut.
  • Gotuj makaron w dużym garnku z osoloną wrzącą wodą, aż będzie al dente, około 5 minut.

Udostępnij