Przepisy

Zapiekanka ziemniaczana przepis

Zapiekanka ziemniaczana przepis

Ta zapiekanka ziemniaczana jest prosta w przygotowaniu. Jest bogata, serowa i maślana, a jej wierzch jest chrupiący.

Składniki

1 opakowanie mrożonych ziemniaków
2 filiżanki rozdrobnionego sera cheddar
1 opakowanie kwaśnej śmietany
1 puszka skondensowanej zupy grzybowej
1 szklanka masła, podzielona
1 cebula, posiekana
3 filiżanki pokruszonych płatków kukurydzianych

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Lekko natłuść naczynie do pieczenia.

Wsyp ziemniaki do przygotowanego naczynia; odstaw na bok. W dużej misce połącz ser, śmietanę i skondensowaną zupę; odstaw na bok.

Roztop 1/2 szklanki masła na dużej patelni na średnim ogniu; podsmażaj cebulę na gorącym maśle przez 5 minut. Dodaj do mieszanki serowej i wymieszaj, aż się połączą. Rozłóż na hash browns w naczyniu. Posyp płatkami kukurydzianymi.

Roztop pozostałe 1/2 szklanki masła na patelni na średnim ogniu i polej płatki kukurydziane.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę.

Udostępnij