Przepisy

Przepis na szybką pizzę

Przepis na szybką pizzę

To świetny przepis, gdy nie chcesz czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy, że wymieszasz je i pozwolisz mu odpocząć przez 5 minut, a potem jest gotowe do pracy! Uzyskuje się miękką, chrupiącą skórkę.

Jeśli szukasz przepisu na domowy placek do pizzy, który jest idealny dla początkujących, to masz szczęście. Ten najlepiej oceniany przepis jest bardzo łatwy do wykonania, a przy tym zawstydza te kupione w sklepie. Dowiedz się, jak zrobić najlepszą pizzę w swoim życiu z zaledwie kilku składników, jak uformować ciasto i poznaj nasze najlepsze sekrety dotyczące przechowywania.

Składniki na ciasto do pizzy

Potrzebujesz tylko pięciu składników (plus trochę ciepłej wody), aby zrobić to super proste ciasto do pizzy.

Drożdże
Aktywne suche drożdże są zaczynem, co oznacza, że to właśnie one sprawiają, że ciasto na pizzę rośnie.

Cukier
Aby aktywować drożdże, musisz rozpuścić je w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru. Cukier daje drożdżom coś do jedzenia i przyspiesza proces aktywacji. Dowiesz się, że drożdże są aktywne, kiedy na wierzchu pojawią się bąbelki i piana.

Mąka chlebowa
Mąka chlebowa jest idealna do wypieku pizzy, ponieważ daje lepsze efekty niż mąka uniwersalna. Dzieje się tak dlatego, że zawiera więcej białka, które pomaga w produkcji dużej ilości glutenu. Gluten jest tym, co nadaje skórce elastyczność.

Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek ma kilka zastosowań, jeśli chodzi o ciasto do pizzy: Nie tylko dodaje koloru i smaku, ale tworzy barierę między olejem a wodą. Ta oleista bariera zapobiega zawilgoceniu.

Sól
Odrobina soli ma duże znaczenie. Sól dodaje smaku, wzmacnia gluten (tworząc bardziej chrupiącą skórkę) i spowalnia fermentację (powodując lepsze wyrastanie).

Jak rozwałkować ciasto na pizzę

Rozciąganie ciasta na pizzę to najbardziej praktyczna część procesu wyrabiania ciasta. Wymaga to trochę praktyki, ale jest łatwe jak bułka z masłem. Aby uformować ciasto:

Pozwól ciastu dojść do temperatury pokojowej

Po zakończeniu mieszania składników pozwól ciastu odpocząć na blacie przez około 30 minut. Pozwoli to glutenowi odpocząć, dzięki czemu ciasto będzie łatwiejsze do rozciągania i formowania. Zimne ciasto jest dużo trudniejsze w pracy.

Przygotuj swoją powierzchnię za pomocą oleju

Możesz mieć ochotę przygotować sobie miejsce pracy z dużą garścią mąki, aby zapobiec przywieraniu. Jest to pomocny krok w przypadku wielu rodzajów ciasta. Jednak w tym przypadku zbyt duża ilość mąki może sprawić, że ciasto na pizzę będzie twarde. Zamiast tego posmaruj powierzchnię (i ręce) kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i odrobiną mąki. Zapobiegnie to przywieraniu, nada chrupiącą strukturę i zapewni wspaniały złoty kolor.

Uformuj ciasto

Masz kilka opcji, jeśli chodzi o formowanie ciasta. Rozciągnij je w powietrzu, użyj wałka do ciasta lub ugniataj je rękami. Bez względu na to, którą metodę wybierzesz, pamiętaj, żeby nie przepracować ciasta. Zbyt intensywna praca spowoduje, że ciasto będzie twarde. Kiedy skończysz, powinieneś mieć równy okrąg. Jeśli zrobisz zbyt cienki krąg, skórka może nie być w stanie utrzymać sosu i dodatków.

Jak długo ciasto na pizzę może być przechowywane w lodówce?

Ciasto na pizzę wytrzyma około pięciu dni w lodówce. Przechowuj je w szczelnym pojemniku lub w misce szczelnie przykrytej folią do przechowywania. Przed użyciem pozwól, aby schłodzone ciasto pozostało przez około 30 minut w temperaturze pokojowej.

Czy można zamrozić ciasto na pizzę?

Tak! Możesz absolutnie zamrozić ciasto na pizzę. Jest to świetna opcja dla osób, które często robią pizzę. Przygotuj ciasto do zamrożenia, zwijając je w kulkę i lekko posmaruj olejem. Umieść kulkę w pojemniku nadającym się do zamrażania, oznaczonym datą. Zamrażaj przez około trzy miesiące.

Aby rozmrozić ciasto, przełóż je do lodówki na noc przed planowanym użyciem.

Składniki

  • 1 szklanka ciepłej wody (45 stopni C)
  • 1 opakowanie aktywnych suchych drożdży
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • 2 ½ szklanki mąki chlebowej
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić szybką pizzę?

Szybka pizza

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Lekko natłuść blachę do pizzy.

Umieść ciepłą wodę w misce, dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj i pozostaw do uzyskania kremowej konsystencji (około 10 minut).

Dodaj mąkę, olej i sól do mieszanki drożdżowej; ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Możesz to zrobić ręcznie lub użyć miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Odstaw na 5 minut.

Wyciągnij ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na 12-calowy okrąg. Przełóż na przygotowaną blachę do pizzy.

Posmaruj ciasto sosem i wybranymi dodatkami.

Piecz w rozgrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru, 15-20 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez 5 minut przed podaniem.

Możesz użyć zwykłej mąki, ale mąka chlebowa daje lepszą skórkę.

Jeśli masz kamień do pizzy, posyp go mąką kukurydzianą i użyj zamiast natłuszczonej patelni do pizzy.

Udostępnij