Shakshuka to łatwy i zdrowy przepis na śniadanie (lub na każdą porę dnia) z Izraelu i innych częściach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jest to proste połączenie duszonych pomidorów, cebuli, czosnku, przypraw i delikatnie ugotowanych jajek. Jest pożywna, sycąca i gwarantuję, że będziesz ją wielokrotnie przyrządzać.
Czym jest shakszuka?
Shakshuka to klasyczne danie z Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu, które spożywa się na śniadanie lub dowolny posiłek w ciągu dnia. Robi się ją z prostych, zdrowych składników i jest wegetariańska. Shakshuka dosłownie oznacza „mieszankę”, a w tradycyjnej wersji podstawą są pomidory, cebula i przyprawy, a na wierzchu znajdują się ugotowane jajka.
Obecnie możesz znaleźć wiele odmian shakshuki. Możesz też dodać do niej fetę lub ser kozi i dostosować ją do swoich upodobań. Możliwości są nieograniczone – to właśnie sprawia, że danie to jest tak ulubionym daniem.
Czy shakshuka jest ostra?
Przyprawy do shakshuki mogą się różnić, ale najczęściej znajdziesz w niej paprykę, kminek i chili w proszku oraz świeży czosnek. Ja uznałbym ją za pikantną w smaku, a nie ostrą. Chociaż zawsze możesz dodać pieprzu cayenne, jeśli chcesz ją bardziej podgrzać.
Jak zrobić szakszuke?
Przygotowanie shakshuki jest naprawdę proste, zwłaszcza jeśli użyjesz pomidorów z puszki (choć zawsze możesz też użyć świeżych). Pokrój w kostkę cebulę i czerwoną paprykę i dodaj je na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek na średnim ogniu. Mieszaj warzywa przez około 5 minut lub do momentu, gdy cebula stanie się półprzezroczysta.
Następnie dodaj czosnek i przyprawy i mieszaj przez kolejną minutę, aż staną się aromatyczne. Wlej puszkę pomidorów bez skórki i użyj łopatki, aby rozbić pomidory na mniejsze kawałki. Gdy cała mieszanka będzie już lekko podsmażona, możesz wbić na nią jajka.
Użyj łopatki, aby zrobić małe otwory na jajka, a następnie wbij jajko do każdego otworu. Ja użyłem 6 jajek, ale w zależności od wielkości patelni możesz użyć więcej lub mniej. Zmniejsz ogień do niskiego, przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 5-8 minut lub do momentu, gdy jajka będą gotowe według twoich upodobań.
Przed podaniem dopraw jajka solą i dużą ilością świeżo posiekanej pietruszki i kolendry.
Składniki na szakszuke
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, wydrążona i pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
-2 łyżeczki papryki - 1 łyżeczka kminku
- ¼ łyżeczki chili w proszku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 6 dużych jaj
- sól i pieprz, do smaku
- 1 mały pęczek świeżej kolendry, posiekany
- 1 mały pęczek świeżej pietruszki, posiekany
Instrukcja przygotowania
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę i smaż przez 5 minut lub do momentu, gdy cebula stanie się półprzezroczysta.
- Dodaj czosnek i przyprawy i smaż przez kolejną minutę.
- Wlej na patelnię puszkę pomidorów wraz z sokiem i rozbij pomidory dużą łyżką. Dopraw solą i pieprzem i doprowadź sos do wrzenia.
- Użyj dużej łyżki, aby zrobić małe dołki w sosie i wbij do nich jajka. Przykryj patelnię i gotuj przez 5-8 minut lub do momentu, gdy jajka będą gotowe według Twoich upodobań.
- Udekoruj posiekaną kolendrą i pietruszką.