Omlety można w nieskończoność dostosowywać do własnych potrzeb! Ten przepis jest idealny na pracowite dni tygodnia.
Składniki na omlet
- 2 jajka
- 2 łyżki (30 ml) wody
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Składniki nadzienia
Jak przygotować omlet?
- Ubij jajka, wodę, sól i pieprz.
- Spryskaj nieprzywierającą patelnię sprayem do gotowania. Podgrzej ją na średnim ogniu. Wlej masę jajeczną. Gdy jajka osiadają na brzegach patelni, za pomocą łopatki delikatnie przesuwaj ugotowane porcje w kierunku środka patelni. Przechyl i obróć patelnię, aby nieugotowane jajko znalazło się w pustych miejscach.
- Gdy jajka są już prawie gotowe, ale wciąż wyglądają na wilgotne, przykryj połowę omletu nadzieniem. Wsuń szpatułkę pod nienapełnioną stronę i złóż na wypełnioną połowę.
- Gotuj przez minutę, a następnie zsuń omlet na talerz.
Inne przepisy na omlet
Omlet zachodni: Spryskaj patelnię sprayem do gotowania lub podgrzej 1 łyżkę (5 ml) oleju roślinnego na patelni. Dodaj 1/4 szklanki (60 ml) drobno posiekanej szynki, 2 łyżki (30 ml) posiekanej słodkiej zielonej papryki i 1 łyżkę (15 ml) drobno posiekanej cebuli; gotuj, często mieszając, aż warzywa zmiękną. Wlej masę jajeczną i gotuj zgodnie z instrukcjami zawartymi w przepisie na omlet podstawowy.
Omlet z drobnymi ziołami: Dodaj 2 łyżki (30 ml) drobno posiekanej pietruszki, 1 łyżkę (5 ml) drobno posiekanej zielonej cebuli, 1/2 łyżki (2 ml) suszonego estragonu i 1/8 łyżki (0,5 ml) drobno posiekanego czosnku do masy jajecznej z podstawowego przepisu na omlet. Gotuj zgodnie z instrukcją.
Wskazówki
- Używanie odpowiedniej patelni jest ważne dla udanego przygotowania omletu. Idealna patelnia do omleta z 1, 2 lub 3 jajkami ma około 20 cm średnicy u podstawy. Powinna być płytka, z pochyłymi bokami, aby ułatwić zsuwanie omletu z patelni na talerz.
- Omlet można zrobić szybciej i łatwiej, jeśli patelnia jest gorąca w momencie dodawania masy jajecznej. Patelnia jest wystarczająco gorąca, gdy kropla wody toczy się wokół niej, a nie od razu buchnie parą.
- Przygotowywanie pojedynczych omletów, a nie jednego dużego, sprawi, że omlety będą lżejsze i bardziej puszyste, a także łatwiejsze w obsłudze.
- Podstawowy przepis na omlet można pomnożyć, aby uzyskać tyle porcji, ile potrzebujesz. Użyj 1/2 szklanki (125 ml) masy jajecznej na każdy omlet z 2 jajami i 3/4 szklanki (175 ml) na omlet z 3 jajami.